Klumme: Læselyst åbner op

For knap 10 år siden begyndte jeg at studere Filosofi på Aarhus Universitet. Under den såkaldte "ryste-sammen-tur" spurgte vores tutor, hvorfor vi havde valgt at læse netop dette fag. Immanuel Kant, Kierkegaard og Sein und Zeit var nogle af svarene fra mine medstuderende. ”Jeg er glad for at ingen endnu har nævnt Sofies Verden,” lød det grinende fra tutoren. Min mave slog pludselig knuder. For Jostein Gaarders roman om filosofiens historie var netop én af grundene til at jeg elskede filosofi. Det sagde jeg selvfølgelig ikke højt. Min gode læseoplevelse turde jeg ikke dele med nogen.

Tryg ved at læse
På Odder Bibliotek har vi sat fokus på læselyst blandt børn og unge. Både for at øge den, men også fastholde den hos dem, der i forvejen læser meget. I april startede jeg derfor en Bogklub for de 10-13 årige op. Over 20 børn kom til første møde. Ret vildt! Og vildt sejt, at Odder kommune har så mange læseglade børn.

De første møder i Bogklubben har handlet meget om at skabe et trygt miljø. Her skal alle turde stille spørgsmål og have lyst til at fortælle om de forskellige oplevelser litteraturen kan give – gode, dårlige, overraskende og frustrerende. En vigtig filosofi har for mig været dette: Bogklubben handler om læselyst, og der findes ikke rigtige eller forkerte læseoplevelser.

Læsefællesskaber
De fleste i Bogklubben er stærke læsere, som mangler inspiration til ny læsning. Mange af dem savner også et socialt fællesskab, hvor man kan fortælle andre læsere om sine yndlingsbøger eller læse den samme bog og i fællesskab snakke om den bagefter. Der mangler helt tydeligt et tilbud for dem, som læser i fritiden. Læsning bliver ofte en meget ensom interesse, hvor oplevelserne vendes indad. Derfor kan det også være svært at åbne op for læseoplevelserne og give dem videre. For hvad nu hvis det er helt forkert?

De første møder i Bogklubben har derfor handlet om at gøre rammerne for klubben trygge og inkluderende, så ingen føler sig underlegne eller som dårlige læsere. De skal blive trygge ved mig og hinanden, turde dele ud af de følelser, som en helt særlig læseoplevelse kan efterlade. For på den måde bliver det også muligt at give læsestafetten videre gennem bogudstillinger på biblioteket, videoanbefalinger og meget andet. Målet er at brede læselysten ud og gøre læseoplevelser til noget fælles, der kan deles med andre.

Læselyst åbner op
Hvis jeg kunne rejse 10 år tilbage, ville jeg med sikker stemme have sagt: ”Hej, jeg hedder Kamille og jeg har læst en god bog, som åbnede op for en ny verden og gav mig lyst til at læse mere.” For det er det læselyst skal handle om. At fordybe sig i en forunderlig verden af nye indtryk, nye perspektiver, nye følelser og ny viden. Sofies Verden sparkede til min læselyst ved at åbne Litteraturens Verden og utallige læseoplevelser.