Monika Fagerholm er vinder af Nordisk Råds litteraturpris

Tillykke til finlandssvenske Monika Fagerholm med Nordisk Råds litteraturpris 2020 for den fascinerende, foruroligende og formeksperimenterende roman ’Hvem slog bambi ihjel'?

Vinderne af Nordisk Råds priser blev afsløret tirsdag den 27. oktober. Prisafsløringen foregik selvfølgelig digitalt.

Klik her og se udsendelsen og hør takketalerne (åbner i nyt vindue)

Vinder af Nordisk Råds litteraturpris 2020:
Monika Fagerholm for Hvem slog Bambi ihjel?

Juryens motivering:

"Monika Fagerholms roman er en stiliseret moralitet, som er skrevet med en rasende energi. En gruppe velstillede unge begår en gruppevoldtægt i den velhavende forstad, Villastaden, lige uden for Helsingfors. Fagerholm fokuserer ikke på offeret, men på gerningsmændene, og på det, som udspiller sig før og efter voldtægten. Især forældregenerationens forsøg på at glatte ud bagefter giver hende mulighed for at brillere med knivskarp samfundssatire. Sproget er skiftevis blussende i sin kraftfuldhed og melankolsk besværgende. I bogens tætte net af dialoger, omkvæd og populærkulturelle referencer findes en brutal sandhed, som rammer personerne, uanset hvor de vender sig hen. Gusten Grippe, den eneste af gerningsmændene, der føler skyld, bliver en modsatrettet kraft i forhold til det mørke sug fra det værelse, hvor overgrebet blev begået. Længslen efter det uforstyrrede stilles over for vores overfladiske og statusfikserede tid. Og det er en livsvigtig længsel, der skrives frem i form af erindringer om kærlighed og venskab. Det er øjeblikke, som man kan vende tilbage til for at hente styrke."
(Kilde: norden.dk)

Klik her og læs mere om Monika Fagerholm og Hvem slog Bambi ihjel? på norden.org (åbner i nyt vindue)

Klik her og læs anmeldelsen af Hvem slog Bambi ihjel? på Litteratursiden.dk (åbner i nyt vindue)

Øvrige priser:

Filmprisen:

Den gik til den norske film "Barn" af manuskriptforfatter og instruktør Dag Johan Haugerud og producer Yngve Sæther. Værket beskrives som "ambitiøst og eftertænksomt", fordi det "med empati og stor alvor behandler forholdet mellem børn og voksne".
Klik her og læs mere på norden.dk (åbner i nyt vindue)

Musikprisen:

Endnu en finne, komponisten Sampo Haapamäki, fik prisen for værket "Konsertto neljäsosasävelaskelpianolle ja kamariorkesterille" (på dansk: Koncert for kvarttone-klaver og kammerorkester).
Klik her og læs mere på norden.dk (åbner i nyt vindue)

Miljøprisen:

Den færøske kok og skribent Jens-Kjeld Jensen blev tildelt prisen for at sætte fokus på mangfoldigheden i den færøske natur. Han samarbejder med naturforskere over hele verden og har været med til at kortlægge over 350 nye arter på Færøerne.
Klik her og læs mere på norden.dk (åbner i nyt vindue).

 

Monika Fagerholm Hvem slog Bambi ihjel? (Foto: Ulla Montan)
28.10.20