Helle Christensen anbefaler film
Helle Christensen anbefaler film

Helles bedste filmoplevelser

28.07.20
Vores søde kollega Helle elsker gode film. Her kan du læse hendes anbefalinger og få inspiration til hvilke fim du kan se, når sommervejret står på regn og rusk.

Joker 

Første film må helt sikkert være ”Joker”, en film, som har gjort stort indtryk på mange. Det er den spændende fortælling om ensomme Arthur Fleck, en mislykket komiker, der bor sammen med sin mor i dystre og barske Gotham. Filmen skildrer et svigtet menneske i opløsning med store konsekvenser til følge, da Arthur udvikler psykisk sygdom og forvandler sig til superskurken Joker. Hovedrollen som Joker spilles suverænt af Joaquin Phoenix, hvilket også yderst velfortjent i februar 2020 indbragte ham en Oscar for bedste mandlige hovedrolle. Et rigtigt mesterværk og efter min mening en af allerbedste film fra 2019 –  gribende og skræmmende på samme tid.

Parasite 

Gys og satire i høj klasse i denne thriller fra Korea om den fattige familie Jung, som er parate til at gå ret langt for at komme helt tæt på den rige familie Park. Fabelagtig drama, overrumplende og meget velspillet om klasseskel og et veludført svindelnummer. En unik filmoplevelse og ligeledes første ikke-engelsksprogede film, der har vundet en Oscar for bedste film. Personligt synes jeg, at denne film samt ”Joker” er de absolut bedste film fra 2019, og dem skal man bare se!

Midway 

Storslået amerikansk krigsfilm baseret på japanernes angreb på Pearl Harbor i 1941, som nogle måneder senere resulterede i slagtet om Midway. Den handler om den underbemandede amerikanske flåde og dens soldater og piloter, som udviste stort mod og stærk vilje under et af de mest bemærkelsesværdige slag. Det er også en film om venskab og sammenhold. En rigtigt flot lavet film om et slag, der fik afgørende betydning for magtbalancen til søs og dermed udfaldet af anden verdenskrig.

Ninna 

Bramfri dansk komedie om Ninna, hvis søn kort efter sin 18 års fødselsdag pludselig flytter hjemmefra og vil løsrive sig fra hende. Ninna kommer ud i en stor krise, da hun har svært ved at acceptere sønnens beslutning. Hun må nu tage sit liv op til revision og gøre op med fortiden. Alvorlige emner er bladet med skøn humor i denne dejlige film. Hovedpersonen Ninna spilles sprudlende og uovertruffen af Susanne Juhasz med rappe replikker og sin helt egen stil.

Black and blue 

Action-thriller om en grøn, kvindelig betjent, der via sit kropskamera afslører korrupte kolleger. Hun kommer til at kæmpe for ikke bare at afsløre sandheden, men også for sit liv, da de involverede betjente får kendskab til hendes viden. De indleder nu en hæsblæsende jagt på hende, og meget står på spil.  Spændende og yderst aktuel thriller.

En hvid, hvid dag 

Islandsk film om Ingimundur, der har mistet sin kone i en bilulykke. Han er plaget af mistanken om, at konen var ham utro og besættes så meget af hævntørst og sorg, at han sætter både sin egen og familiens sikkerhed over styr. En skildring af hvad sorg og afmagt kan gøre en i stand til. Rigtig fin film om mænd, hævn og kærlighed.

Onkel

Vi er i nutiden på landet i Sønderjylland i dette stille og bevægende hverdagsdrama om nære relationer og svære valg. Kris er 27 år og bor sammen med sin halvinvalide onkel på hans gård, og hun er meget omsorgsfuld over for ham. De lever et stille liv med arbejdet på gården og de daglige rutiner i fælles forståelse og næsten tavshed. Kris har altid drømt om at blive dyrlæge, så mødet med egnens nye dyrlæge vækker drømmen til live igen. Hun oplever, at der også er en verden uden for gården. Hun har dog svært ved at løsrive sig fra onklen, men må gøre op med sig selv hvilken fremtid hun skal vælge.  Sproget i filmen er den fine sønderjyske dialekt, hvilket gør filmen meget autentisk. Meget god og troværdig film, som klart kan anbefales.

Håp

Norsk drama med hyldest til livet og kærligheden om Anja og samboen Thomas, der bor i storfamilie med stedbørn og fælles børn. Da Anja op til jul får en uhelbredelig diagnose, tager hun deres 20 årige samliv op til overvejelse. Men ud over kampen mod sygdommen, må parret også kæmpe for at genfinde tilliden og kærligheden til hinanden i deres mangeårige forhold. Det bliver til både op- og nedture i denne bevægende film baseret på filmens instruktør Maria Sødahl’s egne oplevelser. Vedkommende film om nogle af livets rutsjeture.

Gemini Man

Will Smith spiller den pensionerede lejemorder Henry Brogan, der tvinges på flugt, da et lejemord går galt. Han forfølges af en mystisk dræber, der ikke skyr nogen midler for at tilintetgøre sit mål. Brogan må derfor gang på gang i kamp med dræberen for at overleve, men snart går det op fra ham at fortiden er involveret. Gemini Man er en forsmag på fremtidens action-film med mange dramatiske og visuelle kampscener, som ses tydeligt i filmen. Så er det, om man kan lide det eller ej. Dog stadig underholdende og lidt tankevækkende film.

Månen over kirsebærtræerne

Varm og dejlig japansk film om Sentaro og Tokue. De mødes da den aldrende Tokue søger job hos Sentaro, der bestyrer et lille bageri, hvor han bager kager med bønnefyld. Han synes hun er for gammel, så han afviser hende. Hun giver dog ikke op, og da Sentaro prøvesmager hendes bønnepasta, bliver hun ansat på stedet. Et umage partnerskab starter og ved fælles indsats blomstrer forretningen nu. De knytter lidt efter lidt også et indforstået venskab. Anderledes feel-good film baseret på roman af Durian Sukegawa om ensomhed, generationer og unikke venskaber. En rigtig filmperle!

1917

Oscarbelønnet krigsdrama om to unge, britiske soldater, der kommer på en nærmest umulig mission gennem fjendeland. De skal advare nogle af deres egne soldater om et skæbnesvangert bagholdsangreb forude. Man følger de unge gennem farlige områder og gennemlever deres strabadser. ”1917” er filmet i en lang frekvens og næsten uden klipning, og er en gribende krigsfilm med både flotte naturscenerier og kampscener. Bedste krigsfilm længe, og med et menneskelig ansigt.

Knives out – var det mord?

I dette velspillede krimi-mysterie inviterer en ældre rigmand hele familien til rund fødselsdag.  Dagen efter festen findes rigmanden dog myrdet, og privatdetektiven Benoit Blanc (spillet af selveste Daniel Craig) sættes på sagen. Alle i familien har motiv til drabet, og de bærer alle på hemmeligheder. Et familiedrama fuld af overraskelser og stemning med et stjernebesat persongalleri. Finurlig og meget underholdende og med et plot i bedste Agatha Christie-stil.

Klovn – the final 

Frank og Casper er på vej til Island på fisketur. Men Frank opfører sig ret dumt i lufthavnen, og de kommer ikke afsted. De ender derfor i et dilemma, da alle jo tror, at de er rejst til Island. Det løses selvfølgelig på bedste Klovn-manér, og som vanligt, havner de igen og igen i pinlige situationer. Filmen garanterer fjollet underholdning og masser af grin. Personligt synes jeg, at det er den bedste af Klovn-filmene, men bedøm selv.

Ud og stjæle heste 

Norsk drama om Trond, der sidst i 1940’erne, tilbringer en sommerferie i de norske skove sammen med sin far. Ferien får betydning for Trond, der er på vej ind i voksenlivet. Han lærer sin far at kende på godt og ondt, og hændelser den sommer får Trond til at føle svigt. I 1999 er Trond enkemand og pensionist, og flytter tilbage til skoven. Her møder han en jævnaldrende mand, der viser sig at kende Trond fra dengang, og han har sin egen oplevelse af tingene.  I tilbageblik får vi historien om hvad der skete den sommer. Følsom og velspillet af Stellan Skarsgård i rollen som Trond. Baseret på Per Pettersons bog med samme titel.

Zombieland – Double tap

Skør, men yderst underholdende horror-komedie med kaos og komik i høj klasse. Med en altid veloplagt Woody Harrelson i den bærende rolle, følger vi en gruppe overlevende zombiejægere. De slås ikke bare med zombierne, men også med følelseslivet, mens det går i højt tempo fra Det Hvide Hus til Elvis’ Graceland i jagten på at dræbe zombierne. Woody Harrelson er som altid en stor oplevelse og en af mine absolutte favoritter.

Blinded by the light 

Forrygende britisk komedie med en del alvor, som foregår i 1987 i byen Luton. Den viser et meget realistisk tidsbillede fra Thatcher-tiden med arbejdsløshed, fattigdom, racisme og desperation. Filmen er også en form for musikalsk hyldest til sangeren Bruce Springsteen. Hovedpersonen Jarved vil gerne være forfatter og er meget talentfuld. Da han gennem en ven får øjnene op for Springsteens musik, får den stor betydning for ham, og giver ham større tro på tingene. Men Jarved er ud af en pakistansk familie med faderen som overhoved og med stærke traditioner fra hjemlandet. Det giver en del spændinger i familien.  Rigtig skøn film om familiebånd, venskab og drømme. Filmen er så meget mere end en masse fantastisk musik. Jeg er bare vild med den film!

Flugten fra Østtyskland

Intens tysk film om en families desperate kamp for at flygte fra DDR i 1978. Vi er i Stasi-tiden, hvor alt og alle overvåges. I hemmelighed forbereder de flugten fra diktaturet i øst til friheden i vest. Det er en farlig kamp både mod tiden og for ikke at blive opdaget af Stasi – DDR’s berygtede politi-enhed, som kommer tættere på. Men ønsket om frihed er stærkt rodfæstet i dem alle. En spændende politisk thriller med ægte 70’er atmosfære.

21 bridges

Spændende og velspillet actionfilm fra New York. To mænd begår et røveri, der går galt. De 21 broer til Manhattan lukkes og den intense jagt på røverne går ind. Aktionen ledes dygtigt af André. Han var barn, da han egen far, der også var betjent, blev dræbt i tjeneste. Jo tættere han kommer på gerningsmændene, jo mere går det op for ham at sagen indeholder flere overraskelser. Rigtig god og underholdende film.

Skin

Autentisk historie om Bryan Wilder, en af FBI’s mest eftersøgte skinheads. Hans destruktive liv er præget af vold og racisme i et brutalt og intolerant miljø – en slags ”familie”. Ved en fest møder han Julie og hendes døtre, og hans ønske om at forlade det miljø han kender, bliver pludselig meget stærkt hos ham. Det er dog ikke sådan lige at forlade ”familien”. Nådesløs portræt og fortælling om viljestyrke og mod. Hovedpersonen spilles af Jamie Bell, der i overbevisende stil spillede rollen som Billy Elliot i filmen af samme navn, da han var bare 11 år.

After the wedding

Isabel arbejder på et børnehjem i Calcutta. Theresa bor i New York med sin familie og er meget rig. Hun ønsker at give et stort bidrag til børnehjemmet, men hun kræver at Isabel selv rejser til New York for at mødes med Theresa og forhandle aftalen på plads. Theresas datter skal giftes lige da Isabel ankommer, og hun inviteres derfor med til brylluppet. Efter brylluppet er intet som før. Om hemmeligheder stærke følelser og svære valg med to dygtige skuespillere, nemlig Juliane Moore og Michelle Williams, som filmens bærende kræfter.

A hidden life

I de smukke østrigske bjerge bor bonden Franz Jägerstätter med kone og børn på sin gård. De lever et stille og lykkeligt liv indtil nazisterne besætter Østrig under anden verdenskrig. Franz indkaldes til at tjene Det tyske Rige, men vil ikke sværge troskab til Hitler. Det får konsekvenser for både ham selv og familien, men Franz er stærk i troen og i kærligheden til kone og børn, hvilket får ham til at holde modet oppe. Jägerstätter ses i dag som et symbol på krigens såkaldte ”samvittigheds-krigsbenægtere”, og dette krigs-drama er ikke en krigsfilm i traditionel forstand, mere en film om moral og samvittighed.  Det er en lang film, men har man tålmodigheden, er det en ganske god filmoplevelse.